HOK-Elanto: Hungry for Culture
Suomi ja suomalaisuus esille ravintoloissa juhlavuotena
2016

HOK-Elanto on yksi Suomen suurimmista ravintolatoimijoista ja yksi tärkeimmistä asiakasryhmistä on ulkomaalaiset matkailijat. Suomen satavuotisjuhlavuotena 2017 odotettiin isoa joukkoa matkailijoita Helsinkiin, joten HOK-Elanto pureutui kysymykseen: mikä ulkomaalaisia matkailijoita suomalaisuudessa kiehtoo ja millä keinoilla heidän ravintolat voisivat tuoda näitä teemoja esille palveluissaan?

Mukana oli neljä helsinkiläistä ravintolaa: Kappeli, Salve, Zetor ja Kaarna. Kaikissa näissä ravintoloissa suomalaisuus näyttäytyy eri tavoilla merimieshenkisyydestä maaseututunnelmaan. Suoralta kädeltä ei voida sanoa mikä erityisesti japanilaisia suomalaisuudessa kiinnostaa, joten palvelumuotoilutiimit selvittivät mistä eri matkailijaryhmät ovat kiinnostuneita havainnoinnin, haastatteluiden ja yhteisideoinnin keinoin. Ideoiden pohjalta valmistettiin prototyyppejä, esimerkiksi ruoka-annoksia, palvelukohtaamisia tai opasteita, mitä testattiin eri ryhmillä.

Palvelumuotoilussa ei tiedetä etukäteen lopputulosta, sillä se syntyy asiakkaiden syvällisen ymmärtämisen jälkeen. Tässä projektissa neljälle ravintolalle syntyi oma kehittämisohjelma ja sarja tekoja, miten suomalaisuus korostuisi enemmän ravintolan palveluissa.

Lue lisää palvelumuotoilumme mahdollisuuksista